Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!


Στο Φ.Ε.Κ. της 10ης Δεκεμβρίου 2012, το οποίο κοινοποιήθηκε στη Γραμματεία και στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματός μας ένα μήνα σχεδόν απ’ τη δημοσίευση του, γίνεται γνωστό ότι πλέον οι φοιτητές του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. «δύνανται» και δεν οφείλουν να μεταβούν στο εξάμηνο εξωτερικού. Αυτό σημαίνει πως το εξάμηνο εξωτερικού γίνεται προαιρετικό. Κατά συνέπεια, θα μεταβαίνουν στο εξωτερικό μόνο όσοι το επιθυμούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, καθώς η χρηματοδότηση είχε ήδη μειωθεί όταν το εξάμηνο ήταν ακόμη υποχρεωτικό, πόσο μάλλον τώρα που καθίσταται προαιρετικό. Όλα αυτά συμβαίνουν με απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, χωρίς τη γνωμοδότηση από κανένα θεσμικό όργανο του Ιονίου Πανεπιστημίου, παρεμβαίνοντας ξεκάθαρα στο αυτοδιοίκητο του.
Με ένα προαιρετικό εξάμηνο εξωτερικού δημιουργούνται πτυχία δύο ταχυτήτων: εκείνων που έχουν ήδη μεταβεί ή θα μεταβούν στο εξωτερικό, πιθανότατα με δικά τους έξοδα, και εκείνων που δε θα πάνε στο εξωτερικό. Αυτόματα υποβαθμίζεται η αξία των πτυχίων και η ποιότητα των σπουδών, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο ανταγωνισμός, τόσο μέσα στο τμήμα όσο και στην αγορά εργασίας. Κατ’ επέκταση, και το ίδιο το τμήμα χάνει από την αξία του, διότι αφενός το εξάμηνο εξωτερικού αποτελούσε ισχυρό κίνητρο για την προτίμηση του τμήματος από τους εισακτέους, αφετέρου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των σχολών μετάφρασης και διερμηνείας σε όλη την Ευρώπη, όπου μάλιστα προβλέπεται έτος εξωτερικού.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιστεύουμε πως το Εράσμους μπορεί να αντικαταστήσει το εξάμηνο εξωτερικού, διότι δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις σε γερμανόφωνα και γαλλόφωνα πανεπιστήμια, ενώ απουσιάζουν εντελώς τα αγγλόφωνα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 18 θέσεις για τα γερμανόφωνα πανεπιστήμια και 14 για τα γαλλόφωνα, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι τα περισσότερα από αυτά δεν είναι σχολές μετάφρασης και μόνο δύο περιλαμβάνουν τα ελληνικά ως γλώσσα εργασίας. Τέλος, ενδέχεται το Ι.Κ.Υ. να βάλει πλαφόν στον αριθμό των συμμετεχόντων, στην περίπτωση που ο αριθμός αυτών ξεπεράσει τον περσινό.
Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του εξαμήνου εξωτερικού και οφείλουμε να το διεκδικήσουμε. Αφού είμαστε αντίθετοι με την υποβάθμιση των σπουδών μας πρέπει να το δείξουμε έμπρακτα, αφήνοντας στην άκρη ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Ας ενωθούμε όλοι μαζί για κάτι που μας αφορά όλους, συμμετέχοντας ενεργά και συναποφασίζοντας στις συνελεύσεις και υποστηρίζοντας τις δράσεις φοιτητών και καθηγητών σε συνεργασία με σωματεία μεταφραστών.


ΦΑΣΜΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια (ανώνυμα και επώνυμα) δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση. Οι πασπαριές φιλτράρονται για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές μελέτες προκαλούν τύφλωση λόγω των αμέτρητων ορθογραφικών λαθών και ναυτία λόγω του εμετικού τους περιεχομένου.